Ön itt jár: Kezdőlap > A behajtásról
Hírlevél

Hírlevélre feliratkozással rendszeresen kaphat fontos információkat, például ügyfélfogadás változása, fontosabb jogszabályi változások, egyéb kiemelt hírek.

Facebook
Linkek

www.mbvk.hu

A behajtásról

Ezen az oldalon a behajtás (követelés fedezetének biztosítása, követelésbehajtás, követeléskezelés, pénzbehajtás) témaköréről olvashat részletesebben. Megismerheti annak fogalmát, főbb ismérveit, az ezzel foglalkozó szervezeti rendszert, a jogszabályi hátteret.

A behajtás témaköre több részre osztva kerül tárgyalásra. Az egyes témák címe alatt pár soros bevezető található. A téma címére kattintva jelenik meg a teljes szöveg. A teljes szöveg végén az adott témához kapcsolódó további kérdések, és az azokra adott válaszok, valamint vélemények találhatóak, melyeket a Facebook oldalamról, illetve elektronikus levelezésemből válogattam ki.

Az oldallal kapcsolatos észrevételeket, kritikákat, új témákra történő javaslatokat, esetleges pontosításokat köszönettel fogadom a levelek@drfodortamas.hu elektronikus levélcímen.

2014-01-22 16:55:49

Törvény alapján a társasháznak joga van arra, hogy a nemfizető lakótárs ingatlanára jelzálogjogot jegyezzen be.
Hogyan is történhet mindez?
 

Hozzászólás
2013-09-27 19:20:39

Az adósságkezelés (követeléskezelés, hátrálékkezelés) három fő, és jól elkülöníthatő szakaszból álll:

1, hátrálék keletkezése

2, hátrálék kezelése (behajtás)

3, hátrálék peresítése (jogi útra terelés, és végrehajtás)

Az adósságkezelésben résztvevők:

- a hátrálék jogosultja (akinek a pénz jár)

- a hátrálék kötelezettje (adós, aki késedelembe esett)

- követeléskezelő (behajtó, aki megpróbál egyezséget kötni)

- közjegyző, illetve bíróság (a hátrálék peresítési folyamatában, a követelést jogilag elismerő határozatot hoz, valamint a végrehajtó felett törvényességi felügyeletet gyakorol)

- végrehajtó (a közjegyző, illetve bíróság által elrendelt végrehajtható okirat alapján, az adós vagyoni jogai ellen, állami kényszereszközökkel fellépő hivatalos személy).

Hozzászólás
2013-09-18 21:44:28

Fontos hangsúlyozni, hogy a követeléskezelőknek (köznapi nyelven behajtók vagy behajtó cégek) is megvan a maguk szerepe a piacgazdaságban. Azonban fontos, hogy tudjuk mit tehet, és mit nem a behajtó (sőt néha az sem ártana, ha maga a behajtó is tisztában lenne vele). Ha egy behajtó cég emberei keresnek fel bennünket az nem azt jelenti, hogy hivatalos személyként, az állami kényszer jogszabályi eszközeivel felhatalmazott személyek jelennek meg nálunk. Ők nem bírósági végrehajtók. Ők csupán egy cég emberei, mely cég lejárt tartozások kezelésével foglalkozik.

A behajtás jogszabályi háttere enyhén szólva erősen hiányos, talán ezért van az, hogy néha maga a behajtó sincs azzal tisztában, hogy mit tehet, és mit nem. Ezért fordulhatnak elő olyan esetek, melyek méltán szülnek ellenérzést. Ha a behajtót nem kötik szabályok, akkor maga alakítja ki azt. Sajnos nem mindegyik cégnek van meg az ehhez szükséges morális önkorlátja.

Mire is gondolok?

Hozzászólás
2013-08-25 11:26:04

A behajtás klasszikus formájában a lejárt tartozások kezelése. Követeléskezelésnek vagy követelésbehajtásnak is nevezik. Lejárt tartozásnak hívjuk a jogosulti követelést, ha a kifizetendő számla fizetési határideje már letelt de az, aki tartozik a számla ellenértékével, nem fizeti azt ki a hitelezőnek.

Hozzászólás