Ön itt jár: Kezdőlap > Gyakran Ismételt kérdések > Milyen módon felel a tartozásért az örökös?
Hírlevél

Hírlevélre feliratkozással rendszeresen kaphat fontos információkat, például ügyfélfogadás változása, fontosabb jogszabályi változások, egyéb kiemelt hírek.

Facebook
Linkek

www.mbvk.hu

Milyen módon felel a tartozásért az örökös?

Tisztelt Fodor doktor! Ha, valaki örököl 1 házat, és egy több millió forintos adósságot is mellék, mennyi az a havi összeg, aminek megfizetésére kötelezhető, az örökös. A jövedelmének, hány százaléka, mivel, lakást is fent kell tartani, na és enni is kell. Várom válaszát

Gyakran merül fel kérdés az örökölt tartozással kapcsolatban. Egyáltalán öröklünk-e tartozást? Nos a válasz: a hagyaték erejéig igen.

Vegyünk egy példát: a szülő meghal, és a gyermek örököl egy házat, melynek értéke 2 millió,- Ft. Viszont volt tartozása is az elhunyt szülőnek, mely összesen 3,5 millió,- Ft. Ilyenkor az örökösnek nem kötelessége kifizetni a 3,5 millió Ft,- ot. A hagyaték tárgyával, vagyis az örökölt ingatlannal (2 millió erejéig) felel. Azt a végrehajtó elárverezi, többet az örökössel szemben tenni nem lehet. Természetesen dönthet úgy az örökös, hogy az ingatlant meg akarja tartani, ekkor kifizetheti a szülő adósságát és a ház megmarad. Letiltani, inkasszózni tehát egyéb vagyoni kényszert alkalmazni az örökössel szemben nem lehet. Tehát nem lehet például a nem örökölt (saját maga által szerzett vagy mástól, nem az örökhagyótól kapott) ingatlant vagy ingót végrehajtás alá vonni.

Kivétel ha az örökös értékesítette az ingatlant még mielőtt kiderült volna, hogy a szülőnek volt tartozása. Ilyenkor a házért kapott összeg erejéig a nem örökölt saját vagyon is végrehajtás alá vonható. Erre példa: kiderül, hogy az elhunytnak volt valamilyen számlatartozása. Végrehajtásra került az ügy, de az eljárás folyamán kiderült, hogy az adós elhunyt. Ekkor megállapítják az örökös személyét, és azt, hogy mit örökölt (közjegyzői hagyatékátadó végzésben foglaltak). Ekkor az örökös ellen elrendelik a végrehajtást, az örökölt ingatlan tekintetében. Csakhogy közben azt az örökös már eladta. Nos ilyenkor az eladott örökség erejéig egyéb vagyontárgyaaival is felel az örökös.

Sokszor évek múlva derülnek ki tartozások (mármint az örökös számára). Ha ilyenbe futunk és fizettünk, mindig tegyük el a bizonylatokat, mert nem egyszer előfordul, hogy az örökös már kifizette azt az összeget az örökhagyó tartozásába vagy tartozásaiba, melyet örökölt, de még mindig kerülnek elő újabb tartozások. Ilyenkor elég bemutatni, hogy tessék az örökölt ingatlant már elárverezték az örökhagyó tartozásába, illetve már kifizettem annyit, amennyit örököltem, többet pedig rajtam a szülő tartozása miatt nem követelhetnek.

Ennek oka, hogy nem lehet megengedni, hogy egy gyermek, a szülő miatt, egy életre eladósodjon. Tehát maximum csak azt lehet elvenni tőle (az elhunyt szülő tartozását tekintve) amit az adós szülő ráhagyott.

Abban az esetben ha még nem történt öröklés, jó ha tudjuk, hogy az örökségről le lehet mondani (ezt a leendő örökhagyóval írásban kell megtenni, tehát még az örökhagyó életében). Ha pedig az örökhagyó elhunyt, de a hagyatéki tárgyalás még nem zárult le, akkor az örökség visszautasítható. Ez azt jelenti, hogy az örökhagyó halála után, az aki örököl, kijelentheti, hogy nem kéri az örökséget, azt visszautasítja. Fontos, hogy a magyar jogrendszer nem kíván kifejezett elfogadó nyilatkozatot az örökség megszerzéséhez. Tehát ha nem teszünk visszautasító nyilatkozatot a hagyatéki eljárás során, akkor az öröklés automatikusan megtörténik, és később arról nem lehet lemondani. Az örökség visszautasítása akkor kímélheti meg az örököst sok bosszúságtól ha csak adósságot hagyott hátra az elhinyt, vagy annyi adóssága volt, hogy a hátrahagyott vagyon azt nem fedezné. Ilyenkor ha visszautasító nyilatkozatot teszünk, akkor az állam lép a helyünkbe, mint örökös, és az államot fogja a hagyaték erejéig zaklatni a hitelező illetve a végrehajtó. Persze ez csak akkor igaz, ha az öröklési sorban nincs már más örökös. Példa: Nagyszülő meghal. Csak adóssága volt, melyet a gyermeke megörökölt. A gyermek visszautasította az örökséget, ekkor azonban az unoka örököl. Ha ő is visszautasítja, és már nincs más örökös, akkor az állam örököl. Az állam az egyetlen, mely nem utasíthatja vissza az örökséget.

blog comments powered by Disqus