Ön itt jár: Kezdőlap > Névjegy
Hírlevél

Hírlevélre feliratkozással rendszeresen kaphat fontos információkat, például ügyfélfogadás változása, fontosabb jogszabályi változások, egyéb kiemelt hírek.

Facebook
Linkek

www.mbvk.hu

Névjegy

Dr. Fodor Tamás vagyok. 1971 április 17.-én születtem Ózdon. Édesanyám portás, édesapám villanyszerelő volt az Ózdi Kohászati Üzemeknél.

A középiskolai tanulmányaimat Miskolcon, a Gábor Áron Kohó- és Öntőipari Szakközépiskolában végeztem, itt "általános kohász" végzettséget szereztem 1989-ben. 1985-ben, amikor kezdtem az iskolát, még fekete Volgával kerestek meg a kohászattól, hogy írjak alá tanulmányi szerződést, hiszen nagy szükség van a kohászokra. Mikor végeztem, 1989-ben már nem kellett a kohász. Némi "huza-vona" után energiaellenőrként foglalkoztattak az ÓKÜ Energetikai és Környezetvédelmi Főosztályán. A hangzatos státusz vízóraolvasót takart. A kohászat vizóráit kellett figyelni, hogy ne legyen hirtelen többletfogyasztás (csőtörés). A kohászat bezárásával éltem az, egyik napról a másikra, utcára került emberek mindennapi életét. Tanfolyamokra jártam, képeztem magam önállóan is (sajnos, akkor még nem volt internetes világ, így ez utóbbi nehéz volt), illetve minden munkát elvállaltam. Angolul tanultam, majd tanítottam. Az 1990-es évek elején nagyon kevés angolul tudó ember volt. Inkább német, és természetesen orosz nyelvi képzettséggel rendelkeztek. Dolgoztam zöldség-gyümölcs kereskedőnél, szereltem vízórákat, illetve kaputelefonokat vezetékeltem lépcsőházakban (a vízóra, és a kaputelefon ekkor kezdett "divatba jönni").

1992-ben bejöttek az első PC-k, amire még nem volt pénzem, viszont a Commodore-64-esek ára zuhanni kezdett. Megvettem részletre egyet, 16 ezer forint volt, akkoriban négy havi fizetésnek felelt meg. A számítástechnika iránti "szerelem" általános iskolában, számítástechnika szakkörön talált meg, amikor egy Commodore-16-oson sikerült megrajzolnom egy kört........

Végig tudtam, hogy ez így nem mehet sokáig. A jog mindig vonzott, így jelntkeztem a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára, ahová, a majd négyszeres túljelentkezést "túlélve", fel is vettek.

Ezzel egyidőben keresett meg az egyik nagybátyám, hogy gyakornoki állás van egy végrehajtónál (akkor még nem kellett a végrehajtónak jogász végzettség), érdekel-e az állás. Addig azt sem tudtam, hogy ilyen is létezik. Az első reakcióm ez volt? hát az meg ki? A hóhér?

Utánanéztem, és véleményem megváltozott, megértettem, hogy a jogot be kell tartatni, ha nem akarunk anarchiát. Elvállaltam a gyakornoki állást, közben végeztem az egyetemet. 1998-2001 között végrehajtó-jelöltként, majd végrehajtó-helyettesként dolgoztam. 2001 szeptember 01.-i hatállyal neveztek ki önálló bírósági végrehajtóvá az Ózdi Városi Bíróság (ma Ózdi Járásbíróság) mellé.

A végrehajtói munka mellett, a számítástechnika szeretete is megmaradt. 2006-tól részt vettem az 1995-től létező, és akkorra már a legtöbb önálló bírósági végrehajtó által használt, ügyviteli program teljes megújításában. Három éven keresztül dolgoztunk ezen, az általam máig kitűnő szakembernek tartott szoftverész kollégával ketten.

2009-ben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara informatikai szakreferense lettem. Létrehoztam a Kamara Informatikai és Infokommunikációs Irodáját, mely 2012-ben már 10 fővel működött. Nevemhez fűződik az elektronikus árverési rendszer reformja, az elektronikus kézbesítési rendszer bevezetése, és az önálló bírósági végrehajtók által használt ügyviteli programok egységesítése. Tevékeny részt vállaltam a szükséges jogszabályi változtatások, új rendeletek előkészítésében. Két szakmai internetes fórum moderálását, szerkesztését is végeztem ebben az időben.

2012-ben a Kamara informatikai fejlesztései nemzetközi elismertségben részesültek. Szeptemberben Brüsszelben, az Európa Tanács munkabizottsága előtt tarthattam angol nyelven előadást a végrehajtásról, és az eljárás során használt informatikai rendszerekről, októberben pedig Kanadában, Montreálban nyílt lehetőségem ugyanerre, a Quebec tartomány végrehajtói, bírái, közjegyzői előtt.

2012 december 27.-én erről a kamarai tisztségemről lemondtam.

Jelenleg végrehajtói munkám mellett, az emberek tájékoztatását tartom legfontosabb célomnak. A behajtás, végrehajtás, adósságkezelés témakörében nagyon kevés a mindenki számára elérhető, korrekt tájékoztatás. Ez a téma szinte mindenkit érint közvetve, vagy közvetlenül (adósok, kezesek, végrehajtást kérők, társtulajdonosok, gyermektartást, elmaradt munkabért stb. követelők és családtagjaik). Az információ pedig kevés.

Végül egy kis "ars poetica": Sose add fel! Ez a világ nehéz, de élhető. Őseink sem adták fel soha, százszor újrakezdték ha a Sors úgy kívánta. Ki mondta, hogy az Élet könnyű? Elhitted? Hm....

 

Tisztelettel:

Dr. Fodor Tamás